На кръгла маса Ефекти и дефекти на санирането на сгради в

...
На кръгла маса Ефекти и дефекти на санирането на сгради в
Коментари Харесай

Идва краят на безплатното саниране

На кръгла маса  " Ефекти и недостатъци на санирането на здания в България "  ще бъде изработен разбор на резултатите от националната стратегия за саниране на многофамилните жилищни здания.
 
Инвестираха се доста пари, санираха се доста здания, само че това са количествените индикатори . Това, което остава за хората, е качеството, тъй като това е тяхната среда, разяснява пред БНР арх. инж. Стоян Тодоров, ръководител на УС на Алианс за висока строителна просвета. 

Алиансът ще направи  безплатно проучване на 10 към този момент санирани здания и на 10, чието саниране следва , заяви той. Приемат се поръчки, ще бъдат оповестени критерии, по които ще бъдат класирани претендентите.

По думите му санирането би следвало да се занимава напълно с техническото положение на постройката – освен с нейната градивна издръжливост, а и с нейните съоръжения.  Ако си представим постройката като организъм, то санирането е повсеместен обзор , цялостна инспекция на всичко, с цел да се вдъхне нов живот, посочи инж. Тодоров.

Целта на санирането е освен да усъвършенства енергийните индикатори. То би трябвало да даден нов подтик в виталния цикъл  на постройката, безапелационен е специалистът.

 Министерство на регионалното развитие Министерство на регионалното развитие
Противопожарните линии , които се вършат с каменна вата, на фасадите се виждат, но  под тях има горим материал , който обезсмисля самите линии, а това го знае всеки архитект. Нещо, което наподобява вярно, когато се огледа от специалист, наподобява не е по този начин, даде образец Стоян Тодоров.

Качеството е нещо дефинируемо. В България на него се гледа като на тематика, която може да се интерпретира . Когато има явен аршин, тогава може да се изисква и качество, съобщи експертът, като разяснява паднали при последните стихии изолации на наскоро санирани здания.  

Инженерингът е безусловно циничен модел на работа , в който проектантът се подчинява на строителя. Това е като да сложите каруцата пред коня, изрази мнение инж. арх. Стоян Тодоров.

Защо и новата стратегия планува инженеринг?  Защото е по-лесно за администрацията, само че това става за сметка на качеството и непрозрачна бизнес среда, добави Тодоров, който има лична процедура в Мюнхен.

" Сега, икономисвайки от проектирането, давайки му по-малка значимост или съвсем никаква, с цел да стане сякаш по-бързо и по-евтино, само че става по-скъпо, защото  тези пари отиват като ресурс при строителя . В Германия на никое място не се практикува по този метод. "

На времето на подарените 100%-ови санирания му идва краят , само че това е позитивно, тъй като когато самият притежател съинвестира, това ще породи по-високи условия, акцентира специалистът.

" Тези пари хората по този начин или другояче ги дават.  Вместо да ги дават за ток и за парно, по-добре да ги влагат в изолираност . "
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР